Aikido Hakama kopen

Maat
Kleur
Gewicht
Merk
Maat
Kleur
Gewicht
Merk
Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Aikido Hakama

Een hakama is een Japanse, traditionele broekrok. Het kledingstuk wordt om het middel vastgeknoopt en heeft lange, wijde pijpen die tot de enkels reiken. De aikido hakama is zwart of donkerblauw van kleur. De hakama is misschien wel het meest bekend in het ​beeld zoals die werd gedragen door de samurai. Aan de zijkant kan een zwaard door de band worden gestoken en er kan wijdbeens mee paard worden gereden terwijl de benen bedekt blijven. Vaak is het dragen van een hakama een indicatie van het niveau van de aikidoka. Bij aikido wordt de hakama vaak over de witte broek van het aikido pak gedragen.

In verschillende  Japanse gevechtskunsten wordt een hakama gedragen zoals in kyudo, kendo, iaido, jodo als ook in aikido. Daar mee wordt de relatie met de vroegere tradities in ere gehouden.

In aikido wordt een hakama gedragen over het judo- of karatepak heen. De hakama wordt gedragen vanaf het behalen van de zwarte band (1e dan / shodan graad). Tot het behalen van deze graad wordt alleen het judo- of karatepak gedragen met een witte band er om heen. Deze regel wordt in  veel Aikido organisaties gehanteerd, maar er zijn ook organisaties waar een andere regel geldt. Het is een goed gebruik om er in de dojo naar te vragen als je twijfelt of je een hakama kan dragen.

De hakama is doorgaans zwart of donkerblauw en kan van verschillende materialen zijn gemaakt (polyester, katoen). Er zijn ook hakama’s die traditioneel met indigo (blauw) zijn geverfd.