Al in 2007 opende Vechtsportwinkel zijn deuren. In de tijd van remboursverzendingen en betalingen aan de deur begon Mark van den Ing vanuit een zolderkamertje een webwinkel in vechtsport en karate artikelen.

“Het begin was écht pioneren.” vertelt eigenaar Van den Ing. “Niemand vertrouwde internetwinkels en binnen de vechtsport was het echt knokken voor een vertrouwde positie. Er waren nog geen fatsoenlijke betalingsmogelijkheden zoals iDeal en het aantal online shoppers was nog beperkt.”

Toch lukt het Vechtsportwinkel om zonder fysieke winkel voet aan de grond te krijgen. Het aantal klanten en het assortiment groeide en de zolderkamer werd vervangen met een extern magazijn en klantenservice. In de periode 2010 tot 2012 groeide de webshop gestaag. In deze periode was het een komen en gaan van concurrenten. Het is niet eenvoudig een webshop te runnen zo blijkt.

“In die tijd waren er een aantal dubieuze webwinkels actief die aardig wat mensen bij de neus hebben genomen. Het bleef dus lastig het vertrouwen te winnen. Uiteindelijk hebben wij ons aangesloten bij het Qshops keurmerk en zijn we begonnen met het introduceren van reviews. Dit was goed voor de groei van het vertrouwen in de webshop. Met de groei van de webshop kwam ook de behoefte voor meer grip op de zaak. Uiteindelijk hebben we het magazijn en de klantenservice weer naar binnen gehaald.

Met een nieuw magazijn en kantoor midden op de Veluwe dat eind 2012 werd betreden kwam er ruimte voor verdere groei van het bedrijf. Nadat in 2013 de webshop werd verdiept en verbreed qua assortiment met o.a. fitness artikelen en sportvoeding wist Vechtsportwinkel in 2014 de 10.000e klant uit te leveren. Ook werd er dat jaar een restyling doorgevoerd. Daarbij werd Sensei, het poppetje uit het logo van Vechtsportwinkel, een stuk vriendelijker gemaakt. In de jaren die volgenden lag de focus op het uitbouwen van meer webwinkels, waaronder sneeuwkettingen4u, en vergelijkingsplatforms zoals Sneakers4u en Solezilla, waardoor de focus op Vechtsportwinkel wat uit balans raakte.

“We begonnen met het ontwikkelen van webshops voor derden die er beter uitzagen en beter scoorden dan Vechtsportwinkel zelf. Toch durfde we niet veel aan de succesformule te veranderen. In 2015 introduceerde we Fightsportshop op een nieuw platform. Dit was een test om te kijken of het onze vertrouwde webshop kon worden vervangen. We waren trots op het resultaat maar het sloeg onvoldoende aan. “

De ambities om Vechtsportwinkel te moderniseren werden op een lager pitje gezet. Maar stilstand is achteruitgang. Ook voor Vechtsportwinkel. Tussen 2015 en 2017 groeide de winkel marginaal door en werd de doelstelling van de 25.000e klant in 2017 niet gehaald.

“Het is duidelijk dat we moesten veranderen, er werd een plan bedacht om Vechtsportwinkel klaar te maken voor de toekomst.” vertelt Van den Ing.

In 2019 werd Vechtsportwinkel opnieuw neergezet op een totaal nieuw platform met een zeer uitgebreid assortiment. Met het nieuwe platform en het gigantische assortiment verwacht Vechtsportwinkel meer dan klaar te zijn voor de toekomst.

“Met onze nieuwe formule kunnen we sneller leveren, bieden we een breder assortiment en ervaren onze klanten een one-stop-shop. Bovendien zijn alle artikelen direct uit voorraad leverbaar. Wij kijken vol vertrouwen naar de toekomst en gaan ons maximaal inzetten. Aanbevelingen binnen de sportschool zijn belangrijk. Daar doen we het voor. “

In 2021 werd er een klantloyaliteitsprogramma geïntroduceerd. Met het loyaliteitsprogramma worden vaste en terugkerende klanten beloond. Klanten sparen met elke aankoop en productreview voor punten die kunnen worden ingewisseld voor kortingen op aankopen op de webshop. Dit loyaliteitsprogramma is uniek en wordt door geen enkele concurrent aangeboden. Daarmee onderscheidt Vechtsportwinkel zich niet alleen op het gigantische aanbod, hoge service graad en product kennis, maar ook op prijs.