Waar moet ik op letten bij het aankopen van een karatepak?

  • Kooptips
  • 8 minuten gelezen

Gaat u voor de eerste keer een karatepak kopen en wilt u graag weten waar u op moet letten? In deze aanschafwijzer geven wij handig tips bij de aanschaf van een nieuw karatepak. We lopen door materiaal keuzes, de maten, geven tips voor karatepakken voor kinderen, beschouwen de verschillende kleuren en geven tips over karatebanden. Kortom, een complete koopgids om jou te helpen bij het kiezen van het juiste karate uniform conform jouw behoeften. 

Deze karate gi koopgids is bedoeld om jou te helpen bij het kiezen van het juiste uniform voor jouw behoeften. Dit is een must read voor diegenen die hun eerste uniform kopen, hetzij voor zichzelf of voor hun kinderen. Bij het geven van de tips in dit artikel gebruiken de termen uniform, karatepak en gi door elkaar. De juiste term is afhankelijk van de school maar betekent hetzelfde.

Waar bestaat een karate uniform uit? 

Een karate unform, karate pak of karate gi bestaat altijd uit een jasje, een broek en een band.

Het jasje is een open wikkeljasje dat wordt vastgemaakt met banden aan de binnenkant van het jasje en een karateband, ook wel karateriem of karategordel genoemd. Het is vrij typisch voor de jassen om versierd te zijn met patches (over het algemeen gedicteerd door de school of oorsprong) en je zult vaak zwarte banden zien met daarop namen op de rug gedrukt of genaaid.

De karatebroek heeft een kruisstuk dat is ontworpen om de naad sterker te maken en scheuren te verminderen. Dit verhoogt ook de hoek waarin de broek kan openen om een split te helpen bij het uitvoeren van trappen, houdingen, strekken en andere trainingsactiviteiten.

De taille van de broek kan worden vastgezet met een traditionele riem met lussen als een riem of een meer moderne stijl elastische taille met een koord vergelijkbaar met een joggingbroek. Het is echt een kwestie van voorkeur wat het beste is, maar de elastische taille is over het algemeen gemakkelijker te onderhouden en te gebruiken, deze wordt dus aanbevolen voor kinderen.

Welke stofsamenstelling moet ik kiezen?
De uniformen zijn typisch te vinden in twee stofsoorten; 100% katoen en een katoen/polyestermix meestal bestaande uit 55% katoen/45% polyester.

100% katoen
Door het gebruik van 100% katoen krijgt het karatepak een luxere uitstraling. Deze stofsamenstelling zie je dus over het algemeen terug in de duurdere en kwalitatief betere pakken in de gewichtscategorie (van het pak) middelzwaar en zwaar. Een nadeel van de katoenen pakken is dat ze moeilijker te verzorgen zijn. Wanneer ze verkeerd of heel erg vaak worden gewassen zullen ze krimpen. Stop een katoenen karatepak ook nooit in de droger. Deze pakken dienen gewassen te worden in koud water en moeten in de lucht worden gedroogd. Er zijn weliswaar voorgekrompen 100% katoenen karatepakken te vinden, maar wij raden pakken met deze samenstelling over het algemeen niet aan als je dagelijkse trainingsuniform. Dit soort pakken zijn met name geschikt voor wedstrijden en/of als instructeursuniform waarbij het niet steeds gereinigd hoeft te worden.

Katoen/polyester verhouding
Een pak gemaakt van de katoen/polyester samenstelling tref je meestal in het goedkopere segment. Deze samenstelling wordt over het algemeen gebruikt om lichte en middelzware uniformen te maken. Een van de prettige eigenschappen van dit type materiaal is dat het gemakkelijker te verzorgen is. Het is minder gevoelig voor krimp en vlekken. Karatepakken gemaakt van deze samenstelling zijn over het algemeen aan te raden als alledaagse trainingsuniformen. Ook adviseren we deze voor kinderen.

Welk gewicht van de stof moet ik kiezen?
De karate uniformen kunnen, afhankelijk van de samenstelling en de dikte / weefpatroon van de stof, een bepaald gewicht krijgen. We delen het gewicht van de stof in conform de volgende categorieën :

Lichtgewicht – 5 oz tot 6 oz (140 tot 170 gram / m2)
Medium-gewicht of middelzwaar gewicht – 7 oz tot 8.5 oz (200 tot 230 gram / m2)
Zwaargewicht – 10 oz tot 14 oz (280 tot 400 gram / m2)

Er zijn ook karatepakken verkrijgbaar die nog zwaarder zijn dan 14 oz. Dit is over het algemeen niet erg comfortabel. Sommige instructeurs kunnen hier echter een voorkeur voor hebben.

Lichtgewicht
De lichtgewicht karate gi’s zijn gemaakt voor studenten. Dit is het type pak dat je krijgt als je eerste uniform wanneer je je aanmeldt voor de eerste lessen. Dit type pak is voordelig maar is kwalitatief minder goed als de andere gewichten. Toch kan het zijn dat karateka’s die al jaren trainen voorkeur hebben voor dit type pak. Ze zijn over het algemeen koeler, je kan er lekker vrij in bewegen en ze maken je niet zwaarder.

Medium / middelzwaar gewicht
Voor de meeste karateka’s is dit het ideale gewicht. De keuze voor alledaags trainingsuniformen dus. Ze bieden een optimale balans tussen sterkte / duurzaamheid, gewicht en koelte. Over het algemeen gaat dit type pak langer mee dan de lichtgewicht alternatieven. Ook blijven ze beter zitten. In dit segment is dan ook de meeste keuze te vinden, zowel als 100% katoen variant, als een variant met een katoen/polyester samenstelling.

Zwaargewicht
De pakken met een zwaar gewicht zijn veelal geschikt als wedstrijd-, demonstratie-, of instructeursuniform. De zwaardere stof is een heel mooi canvas materiaal dat goed “knapt” bij het uitvoeren van je technieken. Daarmee is dit type pak uitstekend voor kata en optredens. Ze zijn te vinden in beide stofsoorten, maar de zwaardere zijn meestal alleen verkrijgbaar in 100% katoen.

Welk kleur pak moet ik kiezen?

Over het algemeen vereisen de meeste karatescholen witte uniformen voor leerlingen met een lagere rang. Soms reserveren ze de andere kleuren voor leerlingen met een hogere rang en dragers van de zwarte band. Dit is belangrijk om in gedachten te houden. Dit zou je het beste kunnen navragen bij jouw instructeur. Soms is de kleur zwart namelijk ook vereist voor nieuwe studenten, al komt dit maar weinig voor. De kleur kan dus verschillen van school tot school. Vraag dit dus na bij jouw karateschool als je dit niet zeker weet.

Welke maat heb ik nodig?

De meeste karate gi’s hebben een maat van 0 tot 8 of zijn vertaald naar 100 tot 200 (in stappen van 10) en lopen van klein naar groot.

De maattabellen van de meeste fabrikanten relateren deze maten aan lengte en gewicht. Om de juiste maat voor uw lichaamstype te vinden, dien je jouw lichaamslengte in de maattabel op te zoeken en op basis hiervan de juiste maat te selecteren. Nadat je je lichaamslengte hebt gevonden, kijk je naar de bijbehorende gewichtsklasse. Wanneer jouw gewicht niet binnen dat bereik valt, dan zou je een maat groter moeten nemen. Het nadeel hiervan is dat de lengte van de mouwen en broekspijpen dus ook iets langer zullen zijn. Dit zou je dan op maat kunnen (laten) maken.

Wanneer jouw gewichtsklasse in een kleinere maat valt dan jouw lichaamslengte, adviseren wij je de maat te bestellen die overeenkomt met jouw lengte. Je moet er dan wel rekening mee houden dat jouw nieuwe pak een beetje wijd en los kan zitten. Het is niet ongewoon dat karate-uniformen op maat moeten worden gemaakt voor een perfect pasvorm.

Sommige ouders willen een iets groter uniform voor hun jongere kinderen, zodat ze kunnen groeien in hen een beetje. In dat geval rollen ze gewoon de mouwen van de broek en het jasje op tot ze er een beetje in groeien. Ook zijn er pakken die een maat groter kunnen worden gemaakt (o.a. van Adidas) door het verwijderen van een stiknaad in het pak. Zo kan je met een snelgroeiend kind voorkomen dat je na een half jaar weer een nieuw tenue moet kopen.

Onze ervaring is dat als je geen exacte pasvorm kunt krijgen, het altijd beter is om groter te gaan dan kleiner. Het kan altijd kleiner worden gemaakt indien nodig. Daarbij is het nog steeds bruikbaar voor kinderen, bijvoorbeeld door de broekspijpen en de mouwen van de jas op te rollen totdat ze er in groeien.

Welke lengte karateband is het meest geschikt voor mij?

Over het algemeen is de maat van uw karate riem gelijk aan de maat van uw uniform (in cm) + 100. De meeste karatebanden worden geleverd in de zogenaamde dubbele wikkelvorm, waarbij de gordel tweemaal om jouw lichaam wordt gewikkeld voordat hij wordt afgebonden. Om de juiste maat voor een dubbele wikkelriem te bepalen, moet u een touwtje of een flexibel meetlint nemen en dit rond uw middel wikkelen op de plaats waar u de riem wilt dragen. Neem deze maat en vermenigvuldig hem met 3, en kies de bandlengte die het dichtst bij die deze maat ligt.