Kooptips

Tips bij het kopen van bokshandschoenen en kickbokshandschoenen

Op Vechtsportwinkel krijgen wij regelmatig vragen van klanten bij de aanschaf van een eerste paar bokshandschoenen of kickbokshandschoenen. Wil je weten waar je op moet letten bij de aanschaf van bokshandschoenen? Lees dan dit artikel met daarin een heldere uitleg en tips bij de aanschaf van een paar kickbokshandschoenen of bokshandschoenen. Mocht je naar aanleiding van onze tips nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op, wij geven je graag een persoonlijk advies afgestemd op jouw behoeften.

Wat is het verschil tussen bokshandschoenen en kickbokshandschoenen?

Alle bokshandschoenen zijn gemaakt van leer of kunstleer en voorzien van een vaste duim ter voorkoming van duimblessures. De bokshandschoenen hebben een veter of klittenbandsluiting (velcro). Een bokshandschoen is ten opzichte van een kickbokshandschoen vaak ronder en zachter, een kickbokshandschoen is harder, compacter en platter. Toch kunnen de meeste bokshandschoenen ook gebruikt worden voor kickboksen.Let op dat je met Kickbokshandschoenen NIET op een bokszak slaat omdat anders de vulling van de kickbokshandschoen wordt stuk geslagen. Koop voor het trainen op bokszakken daarom stootzakhandschoenen, ook wel stootwanten of zakhandschoenen genoemd.

[electro_products_carousel_tabs tab_content_1=”products” tab_content_2=”products” tab_content_3=”products” tab_title_1=”Top AIBA Bokshandschoenen” product_id_1=”269725,269728,182786,182780,269725″ tab_title_2=”De Beste Kickbokshandschoenen” product_id_2=”348418,320326,280724,349013,342546,365488″ tab_title_3=”Top 10 Zakhandschoenen” product_id_3=”348086,86924,280814,280858,179827,342538,344740,90427″]

Hoe kies ik de juiste maat kickbokshandschoenen? En zijn maat en gewicht niet het zelfde?

Kickbokshandschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en gewichten. Maar hoe bepaal je nou welk type kickbokshandschoen en welk gewicht van de bokshandschoen het meest geschikt is voor jou? Wij geven graag wat richtlijnen en advies bij het kopen van je nieuwe kickbokshandschoenen en hopen dat je aan de hand van deze tips de juiste (kick)boks handschoenen weet te vinden.De maat en het gewicht van de kickbokshandschoenen zijn niet hetzelfde. In veel gevallen geldt echter dat de maat wel correspondeert met het gewicht van de kickbokshandschoenen, maar dit is dus niet altijd het geval. In de productbeschrijvingen van de handschoenen wordt dan ook aangegeven of hier significante verschillen in zitten.

Het gewicht van de kickbokshandschoenen, uitgedrukt in oz (28.3 gram), is belangrijk om een aantal redenen. Je kiest het gewicht van de kickbokshandschoen aan de hand van de toepassingsvorm die je gaat gebruiken.

Over het algemeen worden 12 oz. bokshandschoenen aan jeugd (14+) en dames verkocht, 14 oz. boks handschoenen aan heren en 16 oz. tot 18 oz. bokshandschoenen worden verkocht aan heren die zwaar willen trainen of zich voorbereiden op wedstrijden. Daarnaast zien wij dat de 4, 6 en 8 oz handschoenen ook worden verkocht aan jeugdspelers. Hiervoor hebben wij dan ook speciale bokshandschoenen voor kinderen in ons assortiment beschikbaar. Deze hebben een aangepaste pasvorm.

Je kiest het gewicht van de bokshandschoen aan de hand van de toepassingsvorm die je gaat gebruiken. Daartegenover kies je de maat op basis van de beste pasvorm van de bokshandschoenen.
Ter referentie kan als maatadvies de volgende tabel worden gebruikt:

2 oz – sparringhanschoenen voor kinderen tot 4 jaar
4 oz – sparringhandschoenen voor kinderen tot 4 – 6 jaar
6 oz – sparringhandschoenen voor kinderen tot 6 – 8 jaar
8 oz – wedstrijd handschoenen (voor volwassenen) of sparringhandschoenen voor kinderen (8 – 12 jaar)
10 oz – wedstrijd handschoenen (voor volwassenen) of sparringhandschoenen voor dames met kleine handen of kinderen tot 14 jaar
12 oz – trainings handschoenen voor dames en voor heren met kleine handen
14 oz – trainingshandschoenen voor boksers met een gemiddeld postuur (65 tot 85 kg)
16 oz – trainingshandschoenen voor boksers met een gemiddeld postuur en veel ervaring (75 tot 85 kg)
18 oz – trainingshandschoenen in de hogere gewichtsklassen (85 kg+)
20 oz – trainingshandschoenen in de hogere gewichtsklassen (95 kg+)

Tijdens de wedstrijden krijgt je lichtere bokshandschoenen (8 oz of 10 oz afhankelijk van de gewichtsklasse), als je dan gewent bent zwaar te trainen met 16 of 18 oz bokshandschoenen dan heb je tijdens de wedstrijden het gevoel dat je bokshandschoenen lekker licht zijn.

Hoe bepaal ik de juiste pasvorm van een kickbokshandschoen?

Kickbokshandschoenen horen lekker strak te zitten. Als er teveel ruimte is om je hand om te bewegen in dan nemen de kansen op blessures toe. Zorg er dus voor dat de kickbokshandschoenen goed strak zitten wanneer je deze voor het eerst past. Het is belangrijk om met twee zaken goed rekening te houden bij het passen van de kickbokshandschoenen:
1. De handschoenen zullen nog uitrekken – net zoals bij schoenen. Hoe meer je de kickbokshandschoenen gaat gebruiken, hoe verder ze zullen uitrekken en naar je hand gaan staan. Dus de beste bokshandschoenen zullen niet perfect zitten wanneer je ze voor het eerst aantrekt. Je zult dus iets strakkere handschoenen moeten kiezen dan je op het eerste oog zou verwachten.
2. Houdt rekening met ruimte voor boksbandages. Pas je bokshandschoenen ALTIJD met je bokszwachtels / bandages aan. Bokszwachtels / bandages kunnen behoorlijk wat ruimte in nemen in de handschoen. Hou daar dus rekening mee.

Wij adviseren daarom altijd de kickbokshandschoenen te kopen in combinatie met bandages en deze ook samen te passen. Het zou ontzettend vervelend zijn als je de nieuwe kickbokshandschoenen hebt uitgeprobeerd en je er later achter komt dat er nog bandages bij moeten en het niet lijkt te passen. De Mexicaanse bandages of binnenhandschoenen nemen doorgaans nog meer ruimte in dan normale bandages.

Welke maat boksbandages moet ik dan gebruiken?

Om een de bokshandschoenen dus goed te laten passen en om de levensduur van bokshandschoenen te vergroten adviseren wij dus altijd boksbandages, ook wel bokszwachtels genoemd, te gebruiken. De bandages zijn beschikbaar in verschillende lengtes:
XS – 150 cm
S – 250 cm
M – 350 cm
L – 450 cm.

De standaardmaat voor boksbandages voor volwassenen is 3.50 meter. Voor junioren (tot 12 jaar) adviseren wij 2.50 meter te gebruiken. Voor kinderen van 3 tot 7 kan de 150 cm lange boksbandage worden gebruikt. Wij zien dat de 2.55 meter boksbandages ook worden gebruikt als standaard maat bij MMA handschoenen.

Onze top 4 best verkochte bandages

Wat is het verschil tussen kunstleren en leren kickbokshandschoenen?

Over het algemeen zijn de kickbokshandschoenen verkrijgbaar in kunstleer, leer of een combinatie van beide. Kunstleren handschoenen zijn in principe kwalitatief inferieur ten opzichte van leren handschoenen. Kunstleren handschoenen hebben de neiging om op de stiknaden (vooral ter hoogte van de knokkels en bij de duim) te kunnen scheuren bij intensief gebruik. Dit komt omdat kunstleer meer rek heeft dan echt leder. Kunstleren bokshandschoenen zijn eigenlijk alleen geschikt voor kinderen en recreatief (1x per maand) gebruik. Voor kickboks handschoenen boven de 12 oz en regelmatig gebruik adviseren wij dus leren kickboks handschoenen boven kunstleren bokshandschoenen. Er zijn fabrikanten, zoals bijvoorbeeld Adidas, die met veel zorg een speciale kunstleer / synthetische deklaag hebben ontwikkeld die kwalitatief wel in de buurt komen van leren handschoenen. Bij Adidas zijn dat kickbokshandschoenen gemaakt van PU3G kunstleer. Deze kan qua kwaliteit worden gezien als handschoenen van echt leer en hebben dan ook een vergelijkbaar prijsniveau.

[electro_products_carousel_tabs tab_content_1=”products” tab_title_1=”Aanbevolen (kick)bokshandschoenen voor starters” product_id_1=”234092,234083,270225″]

Wij hopen dat deze tips verhelderend zijn geweest en je helpen om een nog betere keuze handschoenen te maken. Nu je volledig op de hoogte bent kan je gemakkelijk de keuze maken voor de juiste kickbokshandschoenen. Heb je toch nog twijfels over de aanschaf van jouw nieuwe paar kickbokshandschoenen? Neem dan gerust contact met ons op, bel 0318 – 250030 en wij geven jou graag een passend advies.

Bokshandschoenen kopen met 10% korting

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van een paar bokshandschoenen introduceren wij graag onze collectie. We hebben meer dan 300 bokshandschoenen van verschillende merken voor je beschikbaar. Voor nieuwe klanten bieden wij 10% korting op de eerste aanschaf in onze webshop. Wil jij ook jouw nieuwe paar bokshandschoenen kopen met korting? Gebruik dan de kortingscode “eerstebestelling10” bij het afrekenen op onze webshop.