Een bokszak is een middel om jouw stoot-en traptechnieken te trainen en te verbeteren. Bij het boksen gaat het om de stoottechnieken en bij het kickboksen en MMA om zowel de stoottechnieken als de traptechnieken. Het fijne van een bokszak in huis hebben, is natuurlijk de mogelijkheid om aan jouw technieken te kunnen werken op een tijdstip dat het jou schikt. Waar moet je opletten bij de aanschaf van een bokszak? En hoe hang je de bokszak bijvoorbeeld op? Wij geven je antwoord op deze vragen.
1. Waar moet je op letten bij het kopen van een bokszak?
Bij de aankoop van een bokszak hangt het van het gebruik van de bokszak af, aan welke criteria de bokszak moet voldoen en welke bokszak geschikt is. Bij het boksen wordt de bokszak alleen gebruikt voor het trainen van stoottechnieken. Bij karate en MMA wordt de bokszak ook gebruikt voor het oefenen van traptechnieken zoals low kicks. Bokszakken zijn te koop in verschillende lengtes.
2. Hoe lang moet mijn bokszak zijn?
Er zijn bokszakken te koop van 80 cm, 100 cm, 120 cm, 150 cm en 180 cm. Als je de bokszak uitsluitend gebruikt voor het trainen van de stoottechnieken zoals bij het boksen, dan volstaat een bokszak met een lengte van 100 cm of 120 cm. Bij het kickboksen en MMA wil je natuurlijk ook je traptechnieken (high kicks en low kicks) oefenen, dan heb je een bokszak van 150 cm of 180 cm nodig.
3. Hoe zwaar moet mijn bokszak zijn?
In zijn algemeenheid is het zo dat hoe zwaarder een bokszak is hoe stabieler de bokszak is. Langere en dus zwaardere bokszakken hangen zeer stabiel en zwaaien niet alle kanten op. Houd er rekening mee dat als je een langere ketting gebruikt dan de ketting die bijgeleverd is, de stabiliteit van de bokszak afneemt.
Een langere bokszak is natuurlijk zwaarder dan een kortere. Bokszakken die gevuld verkocht worden hebben in de regel een gewicht dat een goede stabiliteit waarborgt.
4. Van welk materiaal is een bokszak gemaakt?
De meeste bokszakken zijn gemaakt van bisonyl, een kunststof die ook gebruikt wordt voor de fabricage van vrachtwagenzeilen. Dit materiaal is makkelijk schoon te maken, is erg sterk en weerbestendig. Dit betekent niet dat je je bokszak permanent buiten kunt ophangen. Doordat het buiten vochtig is, kan de vulling, meestal bestaande uit stukjes lycra en katoen, gaan schimmelen. Dus bij goed weer wel buiten gebruiken maar na afloop binnen opbergen.
Er zijn ook bokszakken te koop van echt leder, dit is sterker en duurzamer maar ook een stuk duurder.
Bokszak ophangen?
Kies voor de juiste bevestigingsmaterialen…
5. Hoe hang ik mijn bokszak op?
Een bokszak kan je ophangen met een plafondbeugel of een muurbeugel. Hang de bokszak niet te hoog op. Je kunt het beste aanhouden dat de bovenkant van de bokszak 10 cm hoger hangt dan jouw lichaamslengte De langere bokszakken dienen 30 cm boven de grond te hangen.
Houd er rekening mee dat het gebruik van een langere ketting om de bokszak op de juiste hoogte te hangen, de bokszak minder stabiel zal maken. De bokszak zal dan meer gaan zwaaien. Als het plafond te hoog is gebruik dan bij voorkeur een muurbeugel. Bij de meeste bokszakken wordt standaard een vierpunts ketting meegeleverd. De muurbeugel en de plafondbeugel dien je apart te bestellen.
6. Moet ik een swivel gebruiken?
Dat is niet noodzakelijk. Ook zonder swivel is de bokszak prima bruikbaar. Een swivel draagt er zorg voor dat de bokszak vrij kan draaien. Het voordeel hiervan is dat er minder krachten op de bokszak komen te staan, waardoor de levensduur van de bokszak wordt verlengd. Een swivel bevestig je tussen de meegeleverde ketting en het ophangsysteem waar je voor gekozen hebt, de plafondbeugel of de muurbeugel.
7. Moet ik een bokszakveer gebruiken?
Ook dat is niet noodzakelijk, zonder bokszakveer functioneert de bokszak prima. Een bokszakveer werkt geluiddempend en vangt de schokken van de bokszak op. Deze geluiddempende werking is wel zo prettig voor je buren, mochten zij last hebben van gehorigheid als je aan het trainen bent op jouw bokszak. De bokszakveer monteer je tussen de ketting en het ophangsysteem waar je voor gekozen hebt, de muurbeugel of de plafondbeugel.
8. Welke bokshandschoenen heb ik nodig?
Voor de stoten op een bokszak is het noodzakelijk om bokszak handschoenen te gebruiken. Deze bokshandschoenen zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik op bokszakken. Ze zijn verkrijgbaar van verschillende materialen en in verschillende prijsklassen. Uiteraard dien je, in combinatie met de bokszak handschoenen, bandages of binnenhandschoenen te dragen voor een optimale bescherming van je handen, knokkels en polsen.
Het gebruik van MMA hanschoenen of Free Fighting gloves op de bokszak is niet ongebruikelijk…
9. Is er een alternatief voor een bokszak?
Als je liever een bokszak hebt die je niet hoeft op te hangen een de muur of aan het plafond, dan kan je kiezen voor een staande bokszak ook wel bokspaal genoemd. Het nadeel is dat ze een stuk duurder zijn dan de bokszak en groter waar door ze meer ruimte innemen. De voordelen zijn dat je geen bevestigingsmaterialen nodig hebt en niet hoeft te boren.
10. Gevuld of ongevuld?
In ons assortiment hebben we bokszakken die zijn gevuld en bokszakken die ongevuld zijn. Het voordeel van een gevulde bokszak is dat het vullen professioneel is gebeurd, er gebruik wordt gemaakt van gewassen textielsnippers, de vulling wordt gescreend op metalen stukken, lekker stevig en compact is en ervoor wordt gezorgd dat het goed verdeeld is en van het juiste gewicht. Bovendien bespaar je er een hoop tijd mee. Het nadeel? Het kost iets meer en de verzendkosten zijn hoger, maar dat is het zeker waard. Er zijn overigens ook klanten die hun bokszakken vullen met zand, maar na verloop van tijd geeft dat toch wat troep.
Sinds kort bieden wij ook een mooie collectie bokszakken die gevuld kunnen worden met water. Voordeel hiervan is dat deze erg realistisch aanvoelen, vergelijkbaar met een lichaam, er geen verzendkosten op deze zakken worden gerekend en ze heel gemakkelijk zijn op te hangen en te gebruiken. Deze watergevulde bokszakken hebben een vergelijkbare prijs met traditionele bokszakken.