Kooptips

Maten bokshandschoenen

Bokshandschoenen beschermen jouw handen maar ook het lichaam van jouw tegenstander. De bokshandschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en gewichten. Maar hoe bepaal je nou welk type bokshandschoen en welk gewicht van de bokshandschoen het meest geschikt is voor jou? Wij geven graag wat tips, richtlijnen en advies bij het kopen van de juiste maat en type bokshandschoenen. Mocht je naar aanleiding van dit maatadvies nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Hoe kies ik de juiste maat bokshandschoenen? En zijn maat en gewicht niet het zelfde?

De maat en het gewicht van de bokshandschoenen zijn niet hetzelfde. In veel gevallen geldt echter dat de maat wel correspondeert met het gewicht van de bokshandschoenen, maar dit is dus niet altijd het geval. In de productbeschrijvingen van de handschoenen op Vechtsportwinkel. wordt dan ook aangegeven of hier significante verschillen in zitten. Het gewicht van de bokshandschoenen, uitgedrukt in oz (28.3 gram), is belangrijk om een aantal redenen. Hoe zwaarder de handschoenen, hoe hoger de dempingsfactor. Dat is niet alleen belangrijk voor de bescherming van jouw handen maar ook zo prettig voor jouw sparringspartner.Over het algemeen worden 12 oz. bokshandschoenen aan jeugd(12+) en dames verkocht, 14 oz. boks handschoenen aan heren en 16 oz. tot 18 oz. bokshandschoenen worden verkocht aan heren die zwaar willen trainen of zich voorbereiden op wedstrijden. Daarnaast zien wij dat de 4, 6 en 8 oz handschoenen ook worden verkocht aan jeugdspelers. Hiervoor hebben wij dan ook speciale bokshandschoenen voor kinderen in ons assortiment beschikbaar. Deze hebben een aangepaste pasvorm.

Je kiest het gewicht van de bokshandschoen aan de hand van de toepassingsvorm die je gaat gebruiken. Daartegenover kies je de maat op basis van de beste pasvorm van de bokshandschoenen.
Ter referentie kan als maatadvies de volgende tabel worden gebruikt:

2 oz – sparringhanschoenen voor kinderen tot 4 jaar
4 oz – sparringhandschoenen voor kinderen tot 4 – 6 jaar
6 oz – sparringhandschoenen voor kinderen tot 6 – 8 jaar
8 oz – wedstrijd handschoenen (voor volwassenen) of sparringhandschoenen voor kinderen (8 – 12 jaar)
10 oz – wedstrijd handschoenen (voor volwassenen) of sparringhandschoenen voor dames met kleine handen of kinderen tot 14 jaar
12 oz – trainings handschoenen voor dames en voor heren met kleine handen
14 oz – trainingshandschoenen voor boksers met een gemiddeld postuur (65 tot 85 kg)
16 oz – trainingshandschoenen voor boksers met een gemiddeld postuur en veel ervaring (75 tot 85 kg)
18 oz – trainingshandschoenen in de hogere gewichtsklassen (85 kg+)
20 oz – trainingshandschoenen in de hogere gewichtsklassen (95 kg+)

Tijdens de wedstrijden krijgt je lichtere bokshandschoenen (8 oz of 10 oz afhankelijk van de gewichtsklasse), als je dan gewent bent zwaar te trainen met 16 of 18 oz bokshandschoenen dan heb je tijdens de wedstrijden het gevoel dat je bokshandschoenen lekker licht zijn.

Welke maat bokshandschoenen zijn geschikt voor kinderen?

Ook voor kinderen zijn er speciale boks- en kickbokshandschoenen beschikbaar. Voor kinderen tot 4 jaar adivseren wij de 2 oz bokshandschoenen, voor kinderen van 4 tot 6 jaar adviseren wij 4 oz bokshandschoenen, van 6 tot 8 jaar adviseren wij 6 oz handschoenen en voor kinderen van 8 tot 12 jaar adviseren wij 8 oz handschoenen. Vanaf 14 jaar adviseren wij 12 oz handschoenen gemaakt van leer.

Hoe bepaal ik de juiste pasvorm bij bokshandschoenen?

Bokshandschoenen horen lekker strak te zitten. Als er teveel ruimte is voor je hand om te bewegen in de bokshandschoenen dan nemen de kansen op bressures toe. Zorg er dus voor dat de bokshandschoenen goed strak zitten wanneer je deze voor het eerst past. Het is belangrijk om met twee zaken goed rekening te houden bij het passen van de handschoenen:1. De handschoenen zullen nog uitrekken – net zoals bij schoenen. Hoe meer je de bokshandschoenen gaat gebruiken, hoe verder ze zullen uitrekken en naar je hand gaan staan. Dus de beste bokshandschoenen zullen niet perfect zitten wanneer je ze voor het eerst aantrekt. Je zult dus iets strakkere handschoenen moeten kiezen dan je op het eerste ook zou verwachten.
2. Houdt rekening met ruimte voor boksbandages. Pas je bokshandschoenen altijd met je bokszwachtels / bandages aan. Bokszwachtels / bandages kunnen behoorlijk wat ruimte in nemen in de handschoen. Hou daar dus rekening mee. Wij adviseren daarom altijd de bokshandschoenen te kopen in combinatie met bandages en deze ook samen te passen. Het zou ontzettend vervelend zijn als je de nieuwe handschoenen hebt uitgeprobeerd en je er later achter komt dat er nog bandages bij moeten en het niet lijkt te passen. De mexicaanse bandages of binnenhandschoenen nemen doorgaans nog meer ruimte in dan bandages.Welke maat boksbandages moet ik dan gebruiken?
Om een de bokshandschoenen dus goed te laten passen en om de levensduur van bokshandschoenen te vergroten adviseren wij dus altijd boksbandages, ook wel bokszwachtels genoemd, te gebruiken. De bandages zijn beschikbaar in verschillende lengtes:
XS – 150 cm
S – 250 cm
M – 350 cm
L – 450 cm.

De standaardmaat voor boksbandages voor volwassenen is 3.50 meter. Voor junioren (tot 12 jaar) adviseren wij 2.50 meter te gebruiken. Voor kinderen van 3 tot 7 kan de 150 cm lange boksbandage worden gebruikt. Wij zien dat de 2.55 meter boksbandages ook worden gebruikt als standaard maat bij MMA handschoenen.

Wat is het verschil tussen kunstleren bokshandschoenen en leren handschoenen?

Over het algemeen zijn de bokshandschoenen verkrijgbaar in kunstleer, leer of een combinatie van beide. Over het algemeen zijn kunstleren handschoenen kwalitatitef inferieur ten opzichte van leren handschoenen. Kunstleren handschoenen hebben de neiging om op de stiknaden (vooral ter hoogte van de knokkels en bij de duim) te kunnen scheuren bij intensief gebruik. Dit komt omdat kunstleer meer rek heeft dan echt leder. In onze professionele mening zijn kunstleren bokshandschoenen geschikt voor kinderen en recreatief (1x per maand) gebruik. Voor handschoenen boven de 12 oz en regelmatig gebruik adviseren wij leren bokshandschoenen boven kunstleren bokshanschoenen.Er zijn fabrikanten, zoals bijvoorbeeld Adidas, die met veel zorg een speciale kunstleer / synthetische deklaag hebben ontwikkeld die kwalitatief wel in de buurt komen van leren handschoenen. Bij Adidas is dat het speciale PU3G kunstleer. Deze kan qua kwaliteit worden gezien als handschoenen van echt leer en hebben dan ook een vergelijkbaar prijsniveau.

Wat is het verschil tussen bokshandschoenen en kickbokshandschoenen?

Alle bokshandschoenen zijn gemaakt van leer of kunstleer en voorzien van een vaste duim ter voorkoming van duimblessures. De bokshandschoenen hebben een veter of klittenbandsluiting (velcro). Een bokshandschoen is ten op zichte van een kickbokshandschoen ronder en zachter, een kickbokshandschoen is harder, compacter en platter. Toch kunnen de meeste bokshandschoenen ook gebruikt worden voor kickboksen.Let op dat je met (Kick) bokshandschoenen NIET op een bokszak slaat omdat anders de vulling van de bokshandschoen wordt stuk geslagen. Koop voor het trainen op bokszakken daarom stootzakhandschoenen, ook wel stootwanten of zakhanschoenen genoemd. Stootzakhandschoenen heb je nodig wanneer je op een bokszak gaat trainen. Wanneer je geen stootzakhandschoenen draagt dan sla je je handen kapot op de zak. Er zijn verschillende modellen van bokhandschoenen voor bokszakken verkrijgbaar, van standaard tot prof punches.

Ons assortiment aan (boks)handschoenen is onderverdeeld in:
– Kickbokshandschoenen
– Bokshandschoenen
– Stootzakhandschoenen

Voor een overzicht van de boksbandages / zwachtels en binnenhandschoenen navigeer je naar:
– Binnen handschoenen
– Boksbandages

Wij hopen dat deze instructies verhelderend zijn geweest en je helpen om een nog betere keuze handschoenen te maken. Nu je volledig op de hoogte bent kan je gemakkelijk de keuze maken voor de juiste bokshandschoenen en kan je deze direct bij Vechtsportwinkel.com aanschaffen zonder enig risico. Bij ons heb je 100 dagen de tijd om je bokshandschoenen te ruilen, mochten ze dus niet goed zitten dan is ruilen geen enkel probleem. Mocht je naar aanleiding van deze instructies nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.