Kooptips

Waar moet ik op letten bij het kopen van een judopak?

Nog nooit eerder een judopak gekocht? En geen idee waar je moet beginnen? Op Vechtsportwinkel adviseren wij regelmatig klanten bij het kopen van een eerste judopak. In dit artikel leggen wij uit waar je op moet letten bij de het kopen van een judopak, hoe het zit met de maten van de judopakken en welke judoband je bijvoorbeeld nodig hebt? Daarnaast geven we advies over welke maat je het beste kan nemen nemen bij snel groeinde kinderen en wat de voordelen zijn van een licht of zwaar pak, of je beter een katoenen judopak kan kopen of beter een pak van polyester gemixt met katoen. Daarnaast zullen we uitleggen welke judopakken makkelijker te wassen, drogen en strijken zijn? Kortom, als jij alles wil weten om een goed judopak te kopen dan vindt je dat hier. Mocht je naar aanleiding van deze adviezen en achtergrond informatie over het kopen van een judopak nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij geven je graag een gratis en vrijblijvend advies voor jouw nieuwe judopak (of dat van je kind natuurlijk).

Welke maat judopak moet ik kopen?

Of je nou een judopak zoekt voor jezelf of voor je kind, de juiste maat van een judopak is afhankelijk van de lichaamslengte en het merk judopak. Voor de meeste judopakken geldt dat voor de juiste maat van het judopak de lengte is in centimeters. Dus is je kind bijvoorbeeld 1.42 cm dan zou een judopak met maat 140 het beste voor hem of haar zijn. Ben je zelf bijvoorbeeld 1.79 dan zou een maat 180 het beste zijn. Als basis wordt dus altijd de lichaamslengte gebruikt voor de juiste lengte van het pak.Voor Adidas zit het met de vertaling van de lichaamslengte naar de maat van het pak net even anders, maar ook hier wordt de lichaamslengte gebruikt als belangrijkste indicatie. Voor pakken van Adidas, m.u.v. de zeer professionele, wordt geadviseerd om 10 cm bij de lengte van jezelf of je kind op te tellen voor de juiste maat. Dus bij een kind van 1.42 is een judopak van 140 cm het beste. Het bijzondere van de Adidas judopakken is dat deze een maat mee kunnen groeien. Deze zijn namelijk voorzien van speciale stiksels in de mouwen en pijpen van het pak. Door het verwijderen van deze stiksels groeit het pak een hele maat. Hierdoor kan je kind nog langer met het Adidas judopak doen. De maatvoering van een Adidas judopak dat kan meegroeien is in dit voorbeeld dan 150 – 160.

Omdat de meeste judopakken voor kinderen gemaakt zijn van katoen, wat een eigenschap heeft om flink te krimpen, lijken de judopakken bij de eerste keer passen / aantrekken te groot. Echter na de eerste 2 tot 3 keer wassen krimpen de pakken flink en zijn ze een stuk kleiner en passen ze perfect. Verkijk je daarom niet op de grootte bij het passen van de pakken die gemaakt zijn van 100% katoen. TIP: was het pak eerst 1 of 2 keer voordat je je kind naar zijn eerste judoles stuurt voor een betere pasvorm.

Let op: de meeste judopakken worden geleverd zonder band.

Welke lengte van de judo band heb ik nodig?

De judopakken hebben maten die overeenkomen met de lichaamslengte in centimeters. Doorgaans volstaat de rekensom maatpak + 100 cm. Dus stel iemand is 140 cm, dan zou een pak in de maat 140 cm de juiste zijn, de juiste maat van de band is dan 240 cm. Doorgaans is de lengte van de judoband dus afhankelijk van het maat judopak / of lichaamslengte. Daarnaast is het afhankelijk van hoe breed of smal je bent. Voor de precieze maatvoering kan ook de onderstaande tabel worden gebruikt. Bij de volgende maten van pakken horen de er achter vermelde maten. Bent je erg smal, neem dan 1 lengte korter. Bent je juist erg breed neem dan 1 lengte langer.Maat judo pak en lengte judoband
Judopak maat 110: judoband maat 220cm
Judopak maat 120: judoband maat 220cm
Judopak maat 130: judoband maat 220 of 240cm
Judopak maat 140: judoband maat 240cm
Judopak maat 150: judoband maat 240 of 260cm
Judopak maat 160: judoband maat 260cm
Judopak maat 170: judoband maat 260 of 280cm
Judopak maat 180: judoband maat 280cm
Judopak maat 190: judoband maat 280 of 300cm
Judopak maat 200: judoband maat 300cm

Wat is beter een licht of een zwaar judopak?

Een zwaarder pak betekent meestal een betere kwaliteit van het pak. Wat je vaak ziet is dat zwaardere pakken zijn gemaakt van gewafeld katoen. Dit betekent dat het pak minder snel kan scheuren en dus van een betere kwaliteit is gemaakt. Een zwaarder pak is dus doorgaans beter. Om scheuren en kwaliteit nog verder te verbeteren zie je ook vaak een mix van katoen en polyester. Daardoor kan het gewicht van het pak ook worden verlaagd. Je ziet deze poly/katoen verhouding dan ook vaak terugkomen in de duurdere en zwaardere competitie judo pakken. Daarover hieronder meer.

Wat zijn de voor en nadelen van een polyester judopak ten opzichte van een katoenen judopak?

Polyester is een synthetisch en vrij stug en ruw materiaal. Je zal dan ook geen 100% polyester pakken vinden in onze webshop. Dat is simpelweg niet comfortabel genoeg. Door katoen te mixen met polyester ontstaat er een mix waardoor de uiteindelijke stof zachter en comfortabeler is dan 100% polyester. Een typische polyester katoen mix is 65% polyester en 35% katoen. Het belangrijkste voordeel van polyester katoen is dat het er voor zorgt dat het judopakken een stuk steviger worden. Daarnaast krimpt polyester niet. Dus hoe hoger de polyester/katoen verhouding, hoe krimpvaster het judopak is. Ook, en niet geheel onbelangrijk, kreukt een polyester katoenen judopak veel minder dan een 100% katoenen judopak. Dat scheelt, ondanks dat er met een lagere temperatuur moeten worden gestreken, aardig met het strijken. Door katoen met polyester te mixen kan er een kwalitatief steviger pak worden gecreëerd zonder dat het te zwaar gaat worden. Bovendien is polyester een stuk goedkoper dan katoen. Hierdoor wordt het mogelijk om een kwalitatief judo pak neer te zetten tegen een aantrekkelijkere prijs.Toch heeft deze mix een aantal nadelen. Zo is polyester brandbaar. Het smelt en brand en hecht zich in brandende staat makkelijk aan het oppervlak. Hier zit dus een klein risico in. Dit betekent dan ook dat hier rekening mee moet worden gehouden met strijken. Om te voorkomen dat de stof smelt moet er dus met een lagere temperatuur worden gestreken. Een ander nadeel van de polyester katoen mix is het comfort. Polyester ademend minder goed dan katoen en is dus ook minder koel. Bovendien absorbeert synthetische stof minder goed, dat merk je bijvoorbeeld met zweten. Daarnaast is het materiaal wat stugger en ruwer. Deze eigenschappen van deze polyesther en katoen mix zijn natuurlijk bekend bij de fabrikanten van judopakken. Wat men gedaan heeft om de pakken toch comfortabel te maken is te kiezen voor verschillende variaties in de polyester katoen mix (hogere katoen verhouding) en de pakken voorzien van ademende mesh delen bij bijvoorbeeld de armen en knieen. De laatste negatieve eigenschap van polyester katoen is dat dit gevoeliger is voor vlekken. In water oplossende vlekken zijn makkelijk te verwijderen van polyester katoen, maar niet in wateroplosbaar vlekken, zoals vet en oliën, zijn lastiger uit de pakken de krijgen.

De voordelen van 100% katoenen judopakken is dat deze goed ademend zijn. Het is daarom fijn materiaal om te dragen wanneer het warm is. En met een judo training kan het aardig warm worden. Het nadeel van katoen is dat het slijt en kan gaan scheuren, zeker wanneer het 100% katoen is. Hiervoor zijn dan ook oplossingen gevonden door katoen te weven. Dit wordt canvas katoen of gewafeld katoen genoemd. Het gewafelde katoen zorgt ervoor dat het materiaal minder snel scheurt en slijt. Het nadeel van gewafeld katoen is dat het relatief zwaar is. En wanneer katoen zwaar is dan merk je dat in de prijs. Het nadeel van een gewafeld katoenen pak van een redelijk gewicht is dus de prijs. Echter, katoen biedt nog meer voordelen. Zo smelt katoen niet, in tegenstelling tot polyester. Daarnaast is katoen hypoallergeen en krijg je dus veel minder last (of helemaal geen) van huidirritatie. Katoen is ook wat zachter dan katoen/polyester waardoor het veel comfortabeler aanvoelt. Katoen is een natuurlijk product en bevat geen chemicaliën.

Wanneer polyester wordt gecombineerd met katoen krijg je een sterker materiaal dat duurzamer en betaalbaarder is. De katoen polyester mixen die worden gebruikt in de judopakken zorgen ervoor dat de pakken steviger zijn, langer mee gaan, minder snel krimpen en beter betaalbaar zijn. De ideale mix is een zwaar katoen met een kleine polyester verhouding. Andere judoka’s zweren bij 100% katoen. Voor kinderen is een geweven 100% katoenen pak veelal sterk genoeg. Let daarbij op de zwaarte van het katoen, hoe zwaarder, hoe sterker het materiaal.

Moet ik een I.J.F. goedgekeurde pak kopen of juist niet?

Per 1 januari 2013 verplicht de Judo Bond Nederland judoka’s bij vrijwel alle Nederlandse kampioenschappen een I.J.F.-goedgekeurd pak te dragen. Sinds 2011 bestaat deze verplichting al voor evenementen van de E.J.U. en I.J.F. zijnde European Cups, World Cups, Grand Prix, Grand Slam, Europese Kampioenschappen, Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Nu geldt de verplichting dus ook voor Nederlandse kampioenschappen.Bij de volgende wedstrijdactiviteiten is per 1 januari 2013 het dragen van een officieel IJF goedgekeurd judopak (blauw en wit), in combinatie met een officieel IJF naamembleem (my
backnumber), verplicht:
• Nationaal Kwalificatie Toernooi (NKT)
• Nederlandse Kampioenschappen senioren
• Nederlandse Kampioenschappen -20
• Nederlandse Kampioenschappen -17
• Nationale Judo League senioren

De I.J.F.-verplichting houdt in dat het complete judopak en de (zwarte) judoband I.J.F.-approved moeten zijn. Kortom een I.J.F.-approved label op de jas, broek en (zwarte) band! De meeste huidige I.J.F.-approved pakken van voor 2011 hadden al I.J.F.-approved badges op hun jas zitten. Let op: deze oudere versies vallen niet onder de nieuwe regeling en deze pakken zijn niet toegestaan. De huidige badge heeft een donker blauw kader en is optisch te ‘lezen’ door controleurs.

Waar moet ik opletten bij de aanschaf van een judobroek

Het is altijd verstandig om op te letten waarvan de band van de broek van het judopak is gemaakt. Bij de goedkopere judopakken is de judobroek meestal voorzien van een judobroek met een elastieken sluiting. Het voordeel hiervan is dat deze makkelijk is aan en uit te trekken. Dat is ook gelijk het nadeel. De duurdere of (semi)competition pakken worden meestal uitgerust met een broek met een koord in de broek. Dit betekent dat deze minder snel uit te trekken is en strakker zit. Dat is bij beginners en kinderen meestal niet zo’n probleem maar bij competitie is dat niet aan te raden. Je ziet ook pakken met een judobroek met combinatie van een elastieken sluiting/band en koordsluiting.

Wij hebben geprobeerd zo goede mogelijk antwoord te geven op de vragen die wij krijgen over onze judopakken. Indien je nog steeds vragen hebt of zaken onduidelijk zijn, neem gerust contact met ons op. Wij geven graag advies en helpen je graag aan het juiste judopak.